Hur möta en annan hund? Gör det på rätt sätt!

Suomeksi, klikkaa tästä

En hundägare i Pargas närmade sej Par-Hau med anledning av att hen var förargad över vissa hundägares störande beteende då hundar går förbi varandra under promenader. Hundägaren i fråga önskade att Par-Hau via sina hemsidor skulle repetera vilka etikettregler som gäller vid hundpromenader så att alla kan ta del av dem.
Vi tyckte i Par-Hau, att det där var ju en bra sak att påminna om, så här kommer en repetition av hundetiketten:

HÅLL HUNDEN PÅ SIN EGEN SIDA
Problem vid mötanden är säkert av de vanligaste problemen vid hundpromenader, då hundägare som möts, släpper sin egen hund att gå fram till hunden som kommer emot, kan det lätt uppstå konflikt hundarna emellan eller t.o.m. rädsla, och att träna bort dessa kan vara arbetsdrygt.
Så alltså när du är ute och går med din hund och ett annat hundekipage närmar sej, ta din hund på andra sidan så att hundarna går i ytterkanten och människorna möts i innerfilen. Se till att din hund inte kommer åt att rusa in på den mötande hundens område.

GE UTRYMME
Om din hund reagerar aggressivt mot mötande hundar, beror det ofta på rädsla. Hundar upplever ofta en hund som kommer rakt emot som ett hot, eftersom hundar okopplade närmar sej varandra i en båge och snusar på marken, att närma sej rakt mot den andra är på hundspråk mycket oartigt.
Du kan alltså göra tillvaron lättare för din hund och ge den mötande hunden mera utrymme genom att gå en omväg runt den på lite längre avstånd, t.ex. genom att gå över till andra sidan av vägen.
Det går också bra att träna på att mötas. De övningar som sker på gatan är ofta slumpmässiga, så till en början lönar det sej att skapa övningstillfällena, så att din hund säkert lyckas med övningen, och hunden lär sej genom lyckade övningar.

BE OM LOV FÖRE HÄLSANDET
Om du önskar att din hund ska få hälsa på mötande hundar, be om lov innan du släpper din hund fram till den andra hunden.
Att hälsa på varandra kopplade är inte det bästa sättet för att socialicera hunden eller i synnerhet inte en hundvalp. Kopplen trasslar lätt in sej i varandra och hunden kan inte ta sej ur situationen och reslutatet av detta är att det kan uppstå konflikt hundarna emellan. Då hundarna är kopplade lider kroppsspråket och de har svårt kommunicera med varandra.
Ett bättre sätt att träffa en lekkamrat är att söka upp en säker plats, koppla loss kopplen och låta hundarna busa fria.

Leikki

Även hunden är ett flockdjur, hör inte främmande hundar som kommer emot under promenaden, till dess flock. Inte pratar eller definitivt kramas ju vi människor med alla människor vi möter. Därför lönar det sej att lära också valpen att förhålla sej neutralt till främmnde hundar: de är inte skrämmande, men inte heller intressanta. Förbi bara och bli inte och snusa! Om valpen hela tiden redan som liten i koppel får hälsa på andra hundar, kan den ju inte då den växer upp förstå att såhär kan man ju kanske inte göra i fortsättningen också.

GLÖM INTE HUNDBAJSPÅSEN!
Dessutom hör det till hundrastningsetiketten att ha med sej hundbajspåsar och plocka upp efter hunden, så hålls omgivningen trevlig och säker för alla.