Koiraohitukset – ohita oikein!

Läs på svenska, klicka här

Paraislainen koiranomistaja lähestyi Par-Hauta tuohtuneena joidenkin koiranomistajien häiritsevästä käytöksestä koiraohituksissa ja hän toivoi, että ParHau kertaisi koiran ulkoilutuksen etikettisäännöt sivullaan kaikkien luettavaksi.

Par-Haussa ajateltiin, että siinäpä hyvä muistutuksen aihe, joten kerrataanpa vähän koiraetikettiä:

PIDÄ KOIRA OMALLA PUOLELLAAN
Ohitusongelmat ovat varmasti kaikkein yleisimpiä ongelmia koiraa ulkoilutettaessa, toisinaan vastaan tulee koiranomistajia, jotka päästävät oman koiransa vastaantulevan koiran luo ja siitä saattaa helposti syntyä rähinää tai jopa pelkotiloja, joiden työstäminen vaatii paljon työtä.
Kun siis kuljet koirasi kanssa ja toinen koirakko lähestyy, ota oma koirasi toiselle puolelle, niin, että koirat kulkevat ulkoreunaa ja ihmiset ohittavat toisensa sisäkaistaa pitkin. Huolehdi ettei koirasi pääse syöksähtämään vastaantulevan koiran alueelle.

ANNA TILAA
Jos koirasi rähjää vastaantuleville koirille, johtuu se useimmiten pelosta. Koiralle suoraan kohti tuleva koira voi olla uhkaava, sillä vapaina ollessaan koirat lähestyvät toisiaan vähän kaarrellen ja maata nuuskien, suoraan lähestyminen on koirakielellä hyvin epäkohteliasta.
Voit siis myös helpottaa koirasi tilannetta  ja antaa lisätilaa lähestyvälle koirakolle kiertämällä se vähän kauempaa, vaihda kulkusi vaikka tien toiselle puolelle.

Ohituksia voi myös harjoitella. Kadulla tapahtuvat harjoitukset ovat sattumanvaraisia, joten harjoitustilanteet kannattaa ainakin aluksi järjestää, jotta koirasi varmasti onnistuu harjoituksessa, koira oppii onnistumisistaan.

PYYDÄ LUPA TERVEHTIMISEEN
Jos toivot, että koirasi saisi tervehtiä vastaantulevaa koiraa, pyydä siihen aina lupa ennen kuin päästät koirasi toisen koiran luo.
Lenkkihihnoissa tervehtiminen ei kuitenkaan ole paras tapa koiran – tai etenkään koiranpennun – sosiaalistamiseksi. Hihnat sotkeutuvat helposti eikä koira pääse pois tilanteesta, ja tästä voi tuloksena olla rähinä. Kytkettynä koirien elekieli kärsii ja niiden on vaikea viestiä toisilleen.
Parempi tapa leikkikavereiden tapaamiseen onkin hakeutua johonkin turvalliseen paikkaan, irroittaa remmit ja antaa koirien telmiä vapaina.

Leikki

Vaikka koira onkin laumaeläin, eivät vieraat vastaantulevat koirat kuulu sen laumaan. Me ihmisetkään emme juttele saatika halaile kaikki vastaantulevia ihmisiä. Siksi pennullekin kannattaa opettaa neutraali suhtautuminen vieraisiin koiriin: ne eivät ole pelottavia, mutta eivät myöskään kiinnostavia. Ohi vaan, eikä jäädä haistelemaan vastaantulevia koiria! Jos pentu saa pienenä tervehtiä jatkuvasti muita koiria hihnassa, ei se enää aikuistuessaan pystykään ymmärtämään ettei näin ehkä voikaan jatkossa tehdä.

KAKKAPUSSIT MUKAAN!
Lisäksi koiranulkoilutusetikettiin kuuluu pitää kakkapussit taskussa ja poimia koiran jätökset, niin ympäristö säilyy kaikille mukavana ja turvallisena.

Lue lisää, lähteet:
http://www.masseter.fi/artikkelit/ongelmakayttaytyminen/ohita-oikein.html
– https://www.hankikoira.fi/koiratietoa/ohjeita-tarkeimpien-taitojen-opettamiseen